Kerstactiviteiten bij de peuters
Bij de peuters kun je met het deelproject Kerst aansluiten bij de beleving en verwerking van de kerstsfeer. Je kunt alle spelsuggesties en activiteiten vinden en plannen in de app Piramide Digitaal. Er is veel aandacht voor de kerstboom met zijn lichtjes, kerstballen en andere versieringen. We laten de kinderen de sfeer en gezelligheid ervaren van lichtjes in het donker. Ook praten we over hoe het Kerstfeest thuis wordt gevierd.
Kerstactiviteiten bij de kleuters
Ook bij de kleuters sluit Piramide aan bij hoe zij de kerstsfeer beleven en verwerken. Er is veel aandacht voor het sociaal-emotionele aspect van het feest. Behalve de beleving van de sfeer ga je ook dieper in op wat kinderen voor anderen zouden kunnen betekenen. Zij meten de tijd tot het Kerst is en scheppen op een creatieve manier een wonderlijke kerstsfeer in het lokaal. Ze leren kerstliedjes en kerstversjes en bekijken prentenboeken met kerstverhalen. De kinderen maken kerstkaarten en het interactieve taalleren komt in allerlei activiteiten aan bod, bijvoorbeeld bij het digibord en de ontdekplaat. Eigen ervaringen met het Kerstfeest thuis komen voorbij.
Ontdekplaat Feest
De ontdekplaat Feest speelt zich af in een winters thema over ‘licht en donker’. Zo vind je elementen van de decemberfeesten terug in de plaat en kun je hiermee inspelen op het Kerstfeest en de donkere dagen aan het eind van het kalenderjaar.
Waarom vieren we (Kerst)feest in de kinderopvang en het basisonderwijs?
Overal ter wereld wordt feest gevierd. Een feest voor het nieuwe jaar, een geboorte, een verjaardag, een sportprestatie, een herdenking… En overal ter wereld gebeurt dat op een andere manier. Ingetogen of eerder uitbundig, in grote of intieme kring, met of zonder cadeaus… Kortom, feest maakt deel uit van onze identiteit en cultuur.
Feesten geven ook structuur aan het jaar. Ze komen met een bepaalde regelmaat en zo is er altijd iets om naar uit te kijken. En feesten verbindt mensen, het creëert een samenhorigheidsgevoel. Door het ongedwongen karakter worden bijvoorbeeld vaak ook andere gesprekken gevoerd. Daarin zit ook het belang voor de kinderopvang en het basisonderwijs: je leert elkaar op een andere manier kennen en dat ondersteunt het contact tussen kinderen, begeleiders en ouders.
Kerstspel in de hoeken
In de hoeken spelen kinderen zelfstandig met elkaar. Jouw bijdrage als professional is daarbij essentieel. Je bedenkt vooraf een kort voorspeelstukje om de kersthoek te introduceren. Het voorspeelstukje noem je ook wel ‘modelen’ en sluit aan bij de spelrollen en context van de hoek. Kinderen krijgen hierdoor een idee van wat ze kunnen spelen en gaan dit naspelen en verder uitbreiden.
Na de introductie van het voorspeelstukje gaan de kinderen zelfstandig en samen spelen in de betreffende kersthoek. Tijdens het spelen leren kinderen van elkaar. De bewust gekozen materialen geven aanleiding tot spel en taal. Je observeert het spel van de kinderen regelmatig, zodat je weet wat de kinderen spelen en leren. Tot slot speel je regelmatig mee in de kersthoek. Speel wat de kinderen ook spelen. Geef taal aan eigen handelingen en voeg zo nu en dan een nieuwe situatie toe aan het spel van de kinderen. Hierdoor wordt het spel verder verrijkt, aansluitend bij het spel van de kinderen.
Hoeken uit Piramide Digitaal rond het Kerstfeest
In de ontdekhoek spelen de kinderen met licht in een schimmenspeltheater. Hiermee stimuleer je bijvoorbeeld fantasiespel, initiatief, woordenschat en het ontdekken van natuurkundige verschijnselen. Deze creatieve, rijke activiteit speelt zich af op de lichttafel, in het verteltheater van Duplo of achter een wit laken dat gespannen is. Geef de kinderen de gelegenheid zelf te ontdekken wat ze met licht (zaklamp) en schaduw (achter het doek) kunnen doen. Speel vervolgens een kort schimmelspel voor. Benoem wat er gebeurt in je verhaal en laat het poppetje bewegen op het moment dat hij praat. Alle benodigde sjablonen zijn beschikbaar als bijlage in de app.
Spelidee: de kinderen staan bij de kerstboom buiten het huis. Wat gezellig! Ze zingen liedjes bij de boom. Eén kind gaat het huis binnen om kerstkransjes te halen voor iedereen.
Tijdens het Kerstfeest geven mensen vaak cadeautjes aan elkaar. Leg ‘edelstenen’ (kiezelstenen en andere gekleurde, kleine voorwerpen) in de zand- en watertafel en vul deze met water. Zet er een aantal flesjes en emmertjes bij voor het gieten en verzamelen. Leg schoonmaak- en inpakspullen klaar. Kinderen gaan vooral zelf aan de slag met de verschillende materialen in de watertafel. Ze mogen de glimmende edelstenen wassen, poetsen, drogen en daarna mooi inpakken in een passend doosje, als cadeau. Goed voor bijvoorbeeld de creativiteit, concentratie, oog-handcoördinatie en meten.
Natuurlijk kun je op Piramide Digitaal nog veel meer mooie ideeën vinden rondom het Kerstfeest.
Piramide wenst je een mooie, sprankelende kersttijd toe met je groep!