Schatzoekers in de watertafel:
Vul de watertafel met water en voeg wat drijvende speeltjes toe zoals kleine plastic bootjes, eendjes en schelpen. Laat de kinderen de schatten zoeken en verzamelen met een zeefje of een visnetje. Terwijl er spannende avonturen beleefd worden, oefenen ze meteen hun fijne motoriek en verbeeldingsvermogen.
Watergieten:
Geef verschillende variaties van schepjes, trechters, bekertjes en bakjes om het water van de ene naar de andere plek te gieten. Laat de kinderen experimenteren met verschillende stromingen en geluiden terwijl ze genieten van het gieten en het creëren van miniwatervallen. Ook leuk: voeg een kunststof knikkerbaan toe aan het spel!
Botenrace:
Maak kleine bootjes van kurk of plastic en moedig de kinderen aan om een spannende race te houden in de watertafel. Ze kunnen obstakels creëren met blokken om de race moeilijker te maken. Door te blazen, eventueel door een rietje, bewegen de bootjes door het water. Klaar voor de start… af! Welk bootje is het snelst?
Kleurexplosie:
Voeg een paar druppels kleurstoffen van voedingsmiddelen toe aan het water en geef de kinderen pipetten of spuitflesjes. Laat ze verschillende kleuren samenvoegen en het water een levendige tint geven. Met de Akwa filterset is goed te zien hoe de kleuren zich mengen!
Drijven en zinken (een activiteit uit het Piramideproject Zomer):
Laat de kinderen eerst spelen met water en waterdieren (wereldspelmateriaal). Voeg daarna materialen aan het water toe zoals een aardappel, appel, schelp, hout, kurk, walnoot, paperclip, waterflesje met dop, vork, potlood, golfbal, ballon, slipper, badeend en een veer. Blijft de kurk drijven? Dan leg je het plaatje op de transparante deksel van de kist. Zinkt de schelp? Stop het kaartje van de schelp dan in de gleuf van het deksel, zodat het op de bodem terecht komt.
IJsblokjespret:
Vries kleine speeltjes of bloemen in ijsblokjes en laat de kinderen ze in de watertafel leggen. Terwijl het ijs smelt, ontdekken ze de verrassingen die binnenin zitten. Het is een leuke manier om hun tastzin te verkennen en te leren over het bevriezen en smelten van water.
Natuurlijke materialen:
Neem de watertafel mee naar buiten en laat de peuters en kleuters experimenteren met natuurlijke materialen zoals takken, bladeren en keitjes. Ze kunnen hun eigen mini-ecosysteem maken en ontdekken hoe water de omgeving beïnvloedt. Of bouw een dam met steentjes en zie wat er gebeurt!
Wassen en spoelen:
Geef de kinderen wat plastic poppen, auto’s of dieren om te wassen en spoelen in de watertafel. Ze kunnen zeepbellen maken en leren over hygiëne terwijl ze spelen. Al kletsend verkennen kinderen dagelijkse routines en hebben ze sociale interactie.
Sensorisch spetterplezier:
Voeg verschillende texturen en materialen toe aan het water, zoals gekookte spaghetti, zand, zeep of scheerschuim. Kinderen kunnen hun handen erin dompelen, kneden en verkennen. Voelt het hard, zacht, glibberig of ruw?
Drijvende letters en cijfers:
Maak gebruik van waterbestendige magnetische letters en cijfers die drijven. Moedig de kinderen aan om hun naam of eenvoudige woordjes te maken door de juiste letters te zoeken en deze op volgorde in het water te laten drijven. Of laat ze een stukje van de getallenrij leggen: begin met de 5 en stop bij de 10, of maak sprongetjes van 2.
Heb jij weer nieuwe inspiratie opgedaan voor in je Piramide-speelleeromgeving? Geweldig! Geef je watertafel tijdens de warme dagen een prominente rol en spetter erop los!