Van oude spullen naar nieuwe kansen om te leren
Duurzaamheid en hergebruik zijn onderwerpen van nu, en ook jonge kinderen komen hiermee in aanraking. In het nieuwe Piramide-project Kringloopwinkel ontdekken baby’s, dreumesen, peuters en kleuters hoe spullen een tweede leven krijgen. De speelleeromgeving nodigt uit tot onderzoeken, sorteren, vergelijken en creatief hergebruiken. Door de doordachte opbouw en rijke activiteiten krijgen kinderen spelenderwijs grip op begrippen als tijd, recyclen en culturele diversiteit.

Dynamische systeemtheorie: een doorgaande ontwikkelingslijn
Het project De Kringloopwinkel is opgebouwd volgens de principes van de dynamische systeemtheorie*, die in Piramide verweven zijn. Dit betekent dat kinderen steeds weer in aanraking komen met dezelfde onderwerpen en netwerken van begrippen, maar telkens met een verdiepende laag. Zo bouwen ze stap voor stap hun kennis uit.
Inpakken en uitpakken
Voor de allerkleinsten draait het project om ‘inpakken en uitpakken’. Baby’s en dreumesen ontdekken wat er in dozen en mandjes zit en hoe ze voorwerpen kunnen verplaatsen. In de huishoek staan verschillende soorten stoelen, die de dreumesen uitproberen en versjouwen. Zo leren ze niet alleen over objecten en materialen, maar ontwikkelen ze ook hun fijne motoriek en eerste woorden. Dit eenvoudige, maar betekenisvolle spel sluit perfect aan bij hun natuurlijke nieuwsgierigheid.

Welkom in de Kringloopwinkel
Peuters verkennen de kringloopwinkel stap voor stap. In de huishoek ontdekken ze oude potten en pannen en bekijken ze of iets nog bruikbaar is. Ze sorteren spullen en leren over vroeger en nu met behulp van pictogrammen. In de denkhoek maken ze kennis met klokken en tijd. Doordat het project zich steeds verder uitbreidt, blijven ze nieuwsgierig en betrokken. Door mee te spelen en nieuwe materialen aan te reiken geef je als pedagogisch medewerker telkens nieuwe spelimpulsen.

De Ontdekplaat introduceer je bij peuters en kleuters in iedere projectstap met een nieuw verhaaltje en een uitbreiding van de beeldtaal. De laatste stap is als Speldecordoek verkrijgbaar, om zo nog eenvoudiger de projecthoek aan te kleden én kinderen spelideeën aan te reiken. In de projecthoek zie je bijvoorbeeld:
- Een kassa waar kinderen leren tellen en betalen.
- Een tafel met oude en nieuwe spullen om te vergelijken.
- Een rek met kleding van verschillende seizoenen.
- Een hoekje met klokken en wekkers om over tijd te praten.
- Dozen met nieuw gebrachte spullen, zoals servies, pannen, speelgoed, een lamp, muziekinstrumentje, schilderij en kerstversiering.

Alle spullen een tweede kans
Kleuters gaan dieper in op sorteren, tellen en het herkennen van materialen. Ze onderzoeken waar iets van gemaakt is en waarom sommige spullen langer meegaan dan andere. In de projecthoek runnen ze zelf een kringloopwinkel, leren ze onderhandelen en ontwikkelen ze hun taalvaardigheid door verhalen te bedenken over de voorwerpen. In iedere projectstap introduceer je een nieuwe rol, nieuw materiaal of een uitbreiding daarvan met nieuwe verdiepende probleempjes en spelsuggesties.
Het project eindigt met een kleedjesmarkt waar kinderen zelf hun spulletjes verkopen. Dat is een mooie manier om sociaal-emotionele en rekenvaardigheden te versterken en uiteraard de ouders te betrekken.
Een ruime keuze voor rijk aanbod
Door de opzet van Piramide worden bij elke stap inspirerende ideeën en activiteiten aangereikt. Dit bespaart veel tijd in de voorbereiding en zorgt ervoor dat je als pedagogisch medewerker of leerkracht met vertrouwen de juiste keuzes maakt.

Ben jij al begonnen met de Kringloopwinkel?
Voor het eerst voeren je dit nieuwe project waarschijnlijk uit dit jaar. Heb je het al gepland of ben je dit al aan het uitvoeren? We zijn natuurlijk reuzebenieuwd naar jullie reacties, en misschien nog wel meer naar de reacties van de baby, dreumesen, peuters en kleuters.
Laat je ons weten hoe het project Kringloopwinkel gaat? Stuur ons een berichtje op info@piramidemethode.nl.
Ben je benieuwd hoe de opbouw van de projecthoek Kringloopwinkels bij kleuters eruit ziet?
Klik hier!