De Ontwikkeldriehoek

Hét kindvolgsysteem van Piramide

ontwikkeldriehoek

Met de Ontwikkeldriehoek breng de ontwikkelingsgroei van een kind in kaart

Een jong kind ontwikkelt zich holistisch, met hart, hoofd en handen. Dit zijn de domeinen emotioneel, cognitief en fysiek. Binnen deze drie domeinen zijn de zeven verschillende ontwikkelingsgebieden van Piramide ondergebracht. De Ontwikkeldriehoek brengt de ontwikkelingsgroei op deze domeinen in kaart, zodat je de voortgang en ontwikkeling van kinderen monitort, signaleert en inzichtelijk maakt.

 

Piramide Ontwikkeldriehoek ontwikkelingsgebieden

Bondig of uitgebreid registeren

De Ontwikkeldriehoek helpt je eenvoudig te signaleren en tijdig te reageren. Je werkt met een fijnmazig systeem dat snel en vlot in te vullen is. Daar waar het kan, maak je gebruik van de ‘snelweg’: als de ontwikkeling van een kind volgens de richtlijnen verloopt, registreer je het noodzakelijke. Als je signaleert dat een kind risico loopt of meer, minder of een ander aanbod nodig heeft, kun je dit tot in de kleinste details per kind vastleggen en een plan van aanpak opstellen.

Lees meer over de ‘golden circle’ van de Ontwikkeldriehoek

Bekijk de video

Korte impressie van de Ontwikkeldriehoek

Wil je meer weten over hoe de Ontwikkeldriehoek in de praktijk werkt? Kijk de video voor een korte impressie vanaf de werkvloer

 

Wat kom je tegen in de Ontwikkeldriehoek?

De Ontwikkeldriehoek is een compleet en handzaam kindvolgsysteem. Hieronder zie je een aantal stappen die je doorloopt waarmee je de route van ieder kind volgt:

kinddossier

Kinddossier

Alle gegevens worden individueel, per kind opgeslagen. In het kinddossier vind je het actuele ontwikkeloverzicht. Op basis van de analyse uit de authentieke en systematische evaluatie (evaluatie, meespelen en de PIVA voor kinderen) bepaal je het differentiatieniveau van het kind. PIVA staat voor PIramide Vaardigheden Assessment.

 

groepsdossier

Groepsdossier

Aan de hand van de evaluatie in het groepsoverzicht neem je beslissingen ten aanzien van het onderwijs. Welke kinderen komen in aanmerking voor een intensiever aanbod en geef je de differentiatie Tutor? Welke kinderen hebben een uitdagender aanbod nodig en verplaats je naar Pienter?
Daarnaast is het belangrijk te reflecteren op je eigen handelen. Welke ontwikkelingsbehoeften heeft jouw groep en welk professioneel gedrag is daarbij belangrijk? Hiervoor gebruik je de koppeling naar de PIVA voor professionals en jouw persoonlijk ontwikkelplan.

Handelingsgericht werken

Handelingsgericht en ontwikkelingsgericht werken: analyse

Om de juiste aanpak voor jouw groep vast te stellen, analyseer je de resultaten van de individuele ontwikkeloverzichten en het groepsoverzicht. Hierna kun je je aanbod per ontwikkelingsgebied eenvoudig aanpassen waar jij dat nodig vindt.

Uniek bij de Ontwikkeldriehoek: meespelen en de PIVA voor professionals

De Ontwikkeldriehoek is compleet, effectief en overzichtelijk. Bovendien levert het werken ermee tijdwinst op. Toch is dat nog niet alles. Meespelen en de PIVA voor professionals maken de Ontwikkeldriehoek echt bijzonder!

Meespelen

Spelend leren kan niet zonder meespelen door de professional. ‘Modelen’ door voorspeelstukjes, spelinterventies en uitvoeren van de 3 V’s (Verkennen, Verbinden en Verrijken) zijn daarom al langer in Piramide geïmplementeerd. Meespelen is één van de belangrijkste werkzaamheden van de pedagogisch medewerker en leerkracht! Tijdens het meespelen signaleer je namelijk ontwikkelingskenmerken van de kinderen. Deze signalen vang je moeiteloos in de Ontwikkeldriehoek. Zo krijgt meespelen eindelijk een relevante plek binnen de observatie en registratie.

 

De PIVA voor professionals

In de app Piramide Digitaal zit tevens de PIVA voor professionals. Dit onderdeel biedt persoonlijke reflectie en professionalisering door het in samenhang te gebruiken met de Ontwikkeldriehoek. De hoofdvraag is: wat moet ik doen en kunnen om optimaal aan te sluiten bij de ontwikkelingsbehoefte van mijn groep? In de PIVA voor professionals vind je reflectie op je eigen handelen en persoonlijke ontwikkelmogelijkheden. Dit leg je vast in je eigen ontwikkelplan, als zelfevaluatie. Inmiddels zetten veel VVE-coaches, pedagogisch coaches en leidinggevenden het instrument ook in voor begeleiding van pedagogisch medewerkers en leerkrachten.

aan de slag ontwikkeldriehoek

Kijk het webinar terug

Webinar Ontwikkeldriehoek- on demand

We vertellen je graag wat de Ontwikkeldriehoek voor jou kan betekenen. Bekijk via onderstaande link het webinar terug.

Kijk het webinar terug!