Ontwikkeldriehoek

Hét kindvolgsysteem van Piramide

Ben je op zoek naar een compleet, effectief en overzichtelijk kindvolgsysteem? Dat heb je nu gevonden!

De Ontwikkeldriehoek, het kindvolgsysteem van Piramide, is compleet, effectief en overzichtelijk. Bovendien handig en snel in gebruik, voor pedagogisch medewerkers in kinderopvang en leerkrachten in groep 1 en 2. Je volgt de ontwikkeling van baby’s, dreumesen, peuters en kleuters, zodat je aan kan sluiten met een uitdagend aanbod.

ontwikkeldriehoek
aan de slag ontwikkeldriehoek

Kijk het webinar terug

Webinar Ontwikkeldriehoek- on demand

We vertellen je graag wat de Ontwikkeldriehoek voor jou kan betekenen. Bekijk via onderstaande link het webinar terug.

Kijk het webinar terug!

Breng de ontwikkelingsgroei van een kind in kaart

Een jong kind ontwikkelt zich holistisch, met hart, hoofd en handen. Dit zijn de domeinen emotioneel, cognitief en fysiek. Binnen deze drie domeinen bevinden zich de verschillende ontwikkelingsgebieden. In al deze gebieden signaleer je voortgang van ontwikkeling van een kind. De Ontwikkeldriehoek brengt de ontwikkelingsgroei van een kind op deze domeinen in kaart.

Een naadloos passend instrument: in jouw praktijk en in Piramide Digitaal. De Ontwikkeldriehoek helpt je eenvoudig te signaleren en tijdig te reageren. Een fijnmazig systeem dat snel en vlot in te vullen is. Daar waar het kan, maak je gebruik van de ‘snelweg’. Als de ontwikkeling van een kind goed verloopt, registreer je het noodzakelijke. Als je meer signaleert, kun je tot de kleinste details per kind vastleggen, wat nodig is.

Piramide Ontwikkeldriehoek ontwikkelingsgebieden

Lees meer over de ‘golden circle’ van de Ontwikkeldriehoek

Bekijk de video

Korte impressie van de Ontwikkeldriehoek

Ben jij benieuwd naar hét kindvolgsysteem van Piramide? Bekijk de video voor een korte impressie.

Enthousiast geworden?

kinddossier

Kinddossier

Alle gegevens worden individueel per kind opgeslagen. In het kinddossier vind je het actuele ontwikkeloverzicht. Op basis van de analyse uit de authentieke en systematische evaluatie (evaluatie, meespelen en de Piva voor kinderen) bepaal je het differentiatieniveau van het kind.

 

groepsdossier

Groepsdossier

Aan de hand van alle evaluatiegegevens in het groepsoverzicht neem je beslissingen ten aanzien van de educatie en het onderwijs. Welke kinderen komen in aanmerking voor een intensiever aanbod en geef je de differentiatie Tutor? Welke kinderen hebben een uitdagender aanbod nodig en verplaats je naar Pienter?

Daarnaast is het belangrijk te reflecteren op je eigen handelen. Welke ontwikkelingsbehoeften heeft jouw groep en welk professioneel gedrag is daarbij belangrijk? Hiervoor gebruik je de koppeling naar de Piva voor professionals en jouw persoonlijk ontwikkelplan.

Handelingsgericht werken

Handelingsgericht en ontwikkelingsgericht werken

Analyse

Statistiek
Bij het analyseren van het groepsoverzicht en de individuele ontwikkeloverzichten bedenk je welk aanbod nodig is en voor welk ontwikkelingsgebied je het aanbod wilt intensiveren. Het is op dat moment belangrijk ook de aanpak vast te stellen.

Uniek
De Ontwikkeldriehoek is compleet, effectief en overzichtelijk. Bovendien levert het tijdwinst op. Toch is dat nog niet alles. Het ‘Meespelen’ en de ‘Piva voor professionals’ maken de Ontwikkeldriehoek echt bijzonder.

Meespelen

Spelend leren kan niet zonder meespelen door de professional. Modelen door voorspeelstukjes, spelinterventies en uitvoeren van de 3 V’s (Verkennen, Verbinden en Verrijken) is daarom al langer in Piramide geïmplementeerd. Tijdens meespelen signaleer je ontwikkelingskenmerken van de kinderen. Deze signalen kun je nu moeiteloos vangen in de Ontwikkeldriehoek. Het zorgt ervoor, dat meespelen eindelijk een relevante plek krijgt in de registratie en observatie. Het is één van de belangrijkste werkzaamheden van de pedagogisch medewerker en leerkracht!

 

Piva voor professionals

In de app Piramide Digitaal zit tevens de Piva voor professionals, het Piramide Vaardigheden Assessment. Het biedt persoonlijke reflectie en professionalisering door het in samenhang te gebruiken met de Ontwikkeldriehoek. Volop handelingsgericht werken: wat moet ik doen en kunnen om maximaal aan te kunnen sluiten bij de ontwikkelingsbehoefte van mijn groep? In de Piva voor professionals vind je reflectie op je eigen handelen en ontwikkelmogelijkheden voor jezelf. Dit leg je vast in je persoonlijk ontwikkelplan.
De Piva voor professionals kun je als zelfevaluatie gebruiken. Inmiddels zetten veel VVE-coaches,  pedagogisch coaches en leidinggevende het instrument in voor begeleiding van pedagogisch medewerkers en leerkrachten.