Voordelen van stoepkrijt
Stoepkrijt is prettig materiaal voor jonge kinderen. Zowel peuters al kleuters pakken het makkelijk vast. Je kunt er dunne lijntjes mee tekenen en grote vlakken mee inkleuren. De bewegingen komen vooral uit de elleboog en pols, dus de grove motoriek wordt geoefend. En let maar eens op: stoepkrijters krijten bijna nooit alleen. Er is iets aan stoepkrijt dat uitnodigt om er samen mee aan de slag te gaan. Kinderen zitten naast elkaar te stoepkrijten, en als ze wat ouder worden gaan ze als vanzelf samen plannen maken. Ze houden rekening met elkaar tijdens het krijten en moeten naar elkaar luisteren om tot een goed resultaat te komen. Intussen zijn ze lekker buiten bezig, wat geen overbodige luxe is in deze digitale tijd. Stoepkrijt is ook nog eens voordelig in aanschaf én makkelijk weg te spoelen (soms best prettig, als het hele plein volgetekend is). Wat een mooi materiaal… Piramide zegt JA tegen stoepkrijt!
Bewegend leren met stoepkrijt
Stoepkrijten is bewegend leren. Ga maar na: je stoepkrijt niet achter een tafeltje. Bij Piramide plan je dagelijks beweegmomenten met de windmolenkaart. Zo’n beweegmoment kun je mooi invulling geven met de Windwaaiers; kleine kaartjes met talrijke, makkelijk te organiseren activiteiten met bewegend leren. Er zitten kaartjes tussen waarbij je (bijna) niets anders nodig hebt dan: juist, stoepkrijt.
Hieronder zie je een greep uit de allerleukste windwaaierkaartjes met stoepkrijt die te gebruiken zijn voor zowel peuters als kleuters.
- Teken een aantal rechte en kronkellijnen op het plein, met een begin- en eindpunt. Laat de kinderen over de lijnen lopen, hinkelen, kruipen, springen. Wie kan er op de lijn blijven en waar komt de lijn uit?
- De kinderen kleuren verspreid over het plein een aantal stoeptegels in met verschillende kleuren stoepkrijt. Alle kinderen verzamelen bij het verzamelpunt. Eén kind roept een kleur naar keuze. De kinderen rennen zo snel mogelijk naar een gekleurde tegel van die kleur.
- Een iets moeilijkere variatie op de activiteit hierboven: Er wordt een beweging aan de kleur gekoppeld. Bijvoorbeeld: rood en hinkelen, geel en rennen, blauw en kikkersprongen.
- Teken voor de peuters de basisvormen (cirkel, vierkant, driehoek etc.) op het plein, en teken samen met de kleuters de cijfers 1 t/m 12. Geef ieder kind een waterpistooltje of wat water in een gietertje. Noem een vorm of cijfer, of laat deze zien. De kinderen zoeken de vorm of het cijfer op en spuiten deze weg met hun waterpistool.
Zelf stoepkrijt maken
Wist je trouwens dat je zelf stoepkrijt kunt maken, samen met de kinderen? Dat gaat heel eenvoudig! Alles wat je nodig hebt is modelgips, plakkaatverf en een siliconenvorm. Maak het gips volgens de aanwijzingen op de verpakking. Betrek de kinderen hierbij en gebruik rekentermen als meer en minder, veel en weinig. Laat een paar drupjes plakkaatverf in een kleur naar keuze door het gips roeren, giet het mengsel in een siliconenvorm en laat het drogen. Let wel op dat de siliconenvorm geen kleine details en uitsparingen heeft, want die breken makkelijk af.
Er is nog zoveel meer leuks te verzinnen met stoepkrijt! Leg dus een voorraadje aan waar de kinderen bij kunnen tijdens het buitenspelen. Wat een leerzaam speelplezier!